Energiajuoma ja kahvi

Energiajuomat vs kahvi

Energiajuoma tai kahvi on varmasti monelle tuttu tapa aloittaa päivä. Lisäksi ne auttavat monilla jaksamaan läpin työpäivän, mutta onko niillä sivuvaikutuksia? Ja kumpi vaihtoehto on parempi?

Energiajuoma ja kahvi terveysvaikutukset

Kahvin vaikutus hyvinvointiin

Miten kahvi vaikuttaa terveyteen? Tutkimusten mukaan kahvi ärsyttää vatsaa, koska vatsahappojen eritys kasvaa. Lisäksi jos kahvia nauttii liikaa, niin voi sydämentykytys olla voimakkaampaa ja lisätä hermostuneisuutta. Kahvin juonnin lopettamisessa ei myöskään tule päänsärkyä suurempia vieroitusoireita, ellei ole tupakoitsija.

Loppupeleissä kahvilla ei ole kovinkaan paljon haittavaikutuksia ja siinä on myös hyviä puolia. Pitää kuitenkin muistaa, että liika on liikaa ja positiiviset vaikutukset eivät voimistu litkimällä kahvia litra tolkulla. Kahvissa kofeiini on piristävä tekijä, joka on avuksi erityisesti vuorotyöläisille ja kaikille, joilla tarvetta pienelle buustille. Kofeiinia on suunnilleen 80-150 mg/ kuppi. Kofeiini parantaa fokusta ja huomionti kykyä. Tämän ansioista virheet vähenevät esimerkiksi liikenteessä ja työpaikoilla.

Miten kahvi ja nikotiinivaikuttavat yhdessä

Useimmilla ihmisillä aamupalana toimii pelkkä kahvi ja tupakka tai vaihtoehtoisesti jos ei tupakkaa polta, niin kahvi ja nuuska. Tai vähintäänkin on kahvi ja tupakka oikean aamupalan rinnalla mukana aamussa.

Mutta mitä jos on tottunut aamuisin kahvin ja tupakan yhdistelmään ja haluaakin lopettaa tupakoimisen? Se ei olekaan yhtä helppoa, kuin tupakan lopettaminen henkilöllä, joka ei juo kahvia.

Kahvin ja tupakan samanaikaisella käytöllä mielihyväkeskukseen tulee synerginen vaikutus. Eli on kaksi tekijää, jotka ovat tuoneet mielihyvän tunnetta ja tällöin riski sortua tupakoimaan uudestaan on suurempi. Kofeiniin hajoaminen maksassa on ollut nopeeampaa, silloin kun on tupakoinut, joka tekee lopettamisesta myös haastellisempaa

Miten kahvi ja nikotiini koukkuun päätyy

Usein se alkaa jo nuoresta iästä eli noin 14-16 vuotiaasta. Tekijänä tähän voi olla vanhemmilta otettu malli tai ystäväpiirin luoma ryhmäpaine, jolloin päätyy kokeilemaan, mutta nopeasti se onkin jo koukku, josta ei niin helposti pääsekään pois

Erityisesti ammattikouluissa esiintyy tupakka ja kahvi yhdistelmää. Perinteisesti aamulla nautitaan ”aamupalaksi” kahvi ja tupakka. Sama toistuu koulussa ja työpaikalla taukojen aikana ja ruokailujen päätteeksi.

Psyykkisestä stressistä kärsivillä on tämä tapa myös tuttu, mutta kuitenkin loppupeleissä se vain lisää stressin tunnetta. Usein ajatellaan tupakan ja kahvin lieventävän hetkellisesti stressiä. Pitkässä juoksussa se kuitenkin on päinvastoin.

Energiajuomien vaikutukset terveyden kannalta

Kofeiinin vaikutukset energiajuomissa on samat tietysti, kuin kahvissa. Tosin energiajuomien sisältämä sokeri ja happamuus ovat hammaskiilteelle haitaksi siinä missä muutkin virvoitusjuomat.

Usein energiajuomia pidetään paljon isompana pahana, kuin kahvia, mutta itse en ajattele näin. Energiajuomien kautta kofeiinin haittavaikutuksia nostetaan paljon suuremmin esille verrattuna kahviin. Kahvissa usein sen sijaan tuodaan kofeiinin hyviä puolia esille.

Energiajuomat tosin ovat enemmän nuorison suosiossa ja jopa ala-asteikäiset juovat niitä. Energiajuomien ikäraja suositus on 15-vuotta eli niitä ei ole suoraan suunnattu lapsille, mutta kun katsoo tölkkien desingiä ja energiajuomien mainontaa näkyy selkeästi ketkä ovat kohderyhmänä. Kofeiini on haitaksi enemmän nuorille ja, kun tuotetta nauttii suosituksen vastaisesti, niin haittavaikutuksia ilmenee enemmän.

Nuorilla perinteisen aamupala kahvi tupakka kombo on korvattu energiajuomalla ja nuuskalla. Kuten aikuisilla on usein kahvitauko töissä tai koulussa, niin nuorilla siinäkin tilalla energiajuoma. Ammattikouluikäisillä erityisesti pojilla siihen kuulu myös nuuska tai tupakka.

Energiajuoma vs kahvi

Kahvin ja energiajuomien terveysvaikutukset ovat pitkälti samanlaiset. Molemmissa on hyviä ja huonoja puolia. Syynä tähän on se, että vaikuttava aine eli kofeiini on sama ja sitä usein on suurinpirtein samanverran määrää kohden.

Kahvi kellastuttaa hampaita ja energiajuomat sen sijaan ovat haitaksi hampaiden kiilteelle. Energiajuomat ovat yleensä pakattu täyteen sokeria, joten siitä johtuu suuri osa energiajuomien haitoista. Kohtuukäytössä kuitenkaan ei vaikutukset ole niin suuret.

Molemmat voivat olla haitaksi unen saamisessa ja unen laadulle, jos sitä nautitaan liikaa tai myöhäisenä ajankohtana. Kun kahvia tai energiajuomia nauttii kohtuullisissa määrissä ja esimerkiksi aamusta tai päivällä, niin vaikutukset uneen ovat epätodennäköisemmät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *