Nikotiinipurkka

Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurkka on yksi vanhimmista ja suosituimmista nikotiinikorvaushoitotuotteista Suomessa. Nikotiinipurkka on Suomessa todella monelle tuttu apu tupakoinnin lopettamiseen, sillä se on yksi ensimmäisistä Suomen markkinoille tulleista.

Nicorette nikotiinipurukumi

Tupakoinnin lopettamisen avuksi nikotiinipurukumi on ensimmäisiä markkinoille tulleita nikotiininkorvaushoitotuotteita. Nikotiinipurkan kehitti Nicorette vuonna 1971.

Ruotsalainen Nicorette on nykyään Johnson&Johnson lääkeyhtiön omistama. Johnson&Johnsson tunnetaan covid-19 rokotteestaan. Nykyään lähestulkoon kaikki nikotiinikorvaushoito tuote valmistajat on, joko suurien lääkeyhtiöiden tai tupakka firmojen omistuksessa.

Nikotiinipurkan historiaa

Nikotiinipurkan kehitys aloitettiin vuonna 1967, kun huomattiin, että sukellusveneillä ei tupakointi onnistu ja miehistö vaihtoi tupakan nuuskaan ja purutupakkaan. Ove Fernö aloitti testaukset nikotiinipurkalla vuonna 1969 ja vuotta myöhemmin onnistui itse lopettamaan tupakoinnin. Ensimmäisen nikotiinipurkat lipuivat linjastolta pihalle vuonna 1971.

Nikotiinipurukumi

Nicorette toi nikotiinipurukumin markkinoille vuonna 1978. Nikotiniipurukumit, kuten muutkin nikotiinikorvaushoito tuotteet kuuluivat ainoastaan apteekkien hyllyille ennen vuotta 2006.

Vuoden 2006 lakimuutoksen jälkeen nikotiinikorvaushoito tuotteiden myynti oli jo kolminkertaistunut vuoteen 2015 mennessä. Suurimmaksi osaksi tämä johtuu saatavuuden laajentumisesta, mutta myös tupakoinnin lopettaminen on nykyään suositumpaa ja siihen osataan hakea oikeaa apua.

Nikotiinipurkka käyttö

Todella monet käyttävät nikotiinipurkkaa väärin ja tämän takia aiheuttaa itselleen lievän nikotiinin yliannostuksen. Lievän nikotiinin yliannostuksen tunnistaa näistä oireista:

  • Pahoinvointi
  • Huimaus
  • Vahva polte kurkussa

Nikotiinipurkka käyttäessä on muistettava, että sitä ei pureksita kuin perus purkkaa. Nikotiinipurkkaa on tarkoitus pureksia hetki ja sen jälkeen varastoida purkka esim. huuleen. Maun vahvuudella voi säädellä nikotiinin vapautumista.

Nikotiinipurukumi 2mg ja 4mg

Yleisimmät nikotiinipurkan vahvuudet ovat 2mg ja 4mg. Useimmiten on suositeltavaa aloittaa 4mg vahvuisella nikotiinipurkalla ja asteittan siirtyä 2mg purkkaan. 2mg nikotiinipurkasta on tarkoitus päivittäin käyettyjen purkkien määrää vähentämällä lopettaa kokonaan nikotiinin käyttö. Samalla tavalla kuin nikotiinipusseilla tupakoinnin lopettaessa.

Nikotiinipurkka kokemuksia

Itselleni nikotiinipurkka aiheutti närästystä, vaikka pureksinkin oikealla tekniikalla. Nikotiinipurkka oli kuitenkin ainoa ennen nikotiinipusseja testaamani ja toimiva nikotiinikorvaushoito tuote nuuskan lopettamiseen.

Nikotiinipurukumi on yksi Suomen suosituimmista tupakan lopetus avuista haittavaikutuksista huolimatta

Nikotiinipurkka haittavaikutukset

  1. Närästys
  2. Nielemisvaikeudet
  3. Suun kipeytyminen
  4. Kurkun ärtyminen
  5. Pahoinvointi
  6. Huimaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *